UWAGA! SKLEP SAMONLINE jest nieczynny do 30 kwietnia 2015 roku. Zamówienia złożone w tym terminie nie będą realizowane!

Spaghetti z cukinią i pieczarkami

Składniki na 2 porcję:

1/2 dużej cukinii,
4-5 większych pieczarek,
1 duży ząbek czosnku,
1 mała cebula,
2 łyżki pokruszonego sera Lazur,
2 łyżki śmietany,
1/3 opakowania makaronu spaghetti,
sól,
pieprz,
masło oraz oliwa do smażenia

Wykonanie:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cukinię kroimy wzdłuż i usuwamy nasiona za pomocą łyżeczki. Zewnętrzną część kroimy za pomocą obieraczki do warzyw na wstęgi. Pieczarki kroimy w półplasterki. Czosnek oraz cebulkę siekamy na drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła z łyżką oliwy i podsmażamy czosnek oraz cebulkę. Po chwili dodajemy pieczarki i mieszamy. Kiedy lekko się podsmażą, dodajemy cukinię i smażymy przez 1-2 minuty. Następnie na patelnię dodajemy ser Lazur i podlewamy wodą - ok. 1/3 szkl. i mieszamy (najlepiej tą z gotowania makaronu). Kiedy ser się roztopi i na patelni powstanie sos, dodajemy śmietanę i całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Do zawartości patelni dodajemy makaron i mieszamy dokładnie. Przed podaniem makaron można dodatkowo skropić oliwą z oliwek. Moim kubkom smakowym dodaje to dodatkowych doznań smakowych.

Biała pizza z śmietanowo- szpinakowym sosem, wędzonym boczkiem oraz pomidorem

Składniki:
ciasto:
1 szkl. mąki,
3/4 opakowania suchych drożdży (opakowanie zawiera 7g drożdży),
1/3 szkl. ciepłej wody,
1 płaska łyżeczka cukru,
szczypta soli,
1 łyżka oliwy z oliwek
sos:
2 "garści" szpinaku,
4 łyżki śmietany,
1 mały starty ząbek czosnku,
sól,
pieprz biały,
szczypta gałki muszkatołowej,
łyżeczka masła
dodatki:
2 plastry wędzonego boczku pokrojone w kostkę,
1/2 szkl. startego żółtego sera,
1 kulka sera mozarella,
1/2 pomidora pokrojonego w kostkę,
oliwa z oliwek do skropienia ciasta i wysmarowania blachy
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Blaszkę na pizzę smarujemy oliwą i odstawiamy. Drożdże mieszamy z cukrem, zalewamy ciepłą wodą i mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy rozpuszczone drożdże oraz oliwę i zagniatamy ciasto - w razie potrzeby posiłkujemy się w ciepłą wodą lub mąką w zależności od potrzeby - ciasto ma się łatwo ugniatać i utworzyć elastyczną masę. Odkładamy na chwilę pod ściereczką aby ciasto chwilkę popracowało. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy starty ząbek czosnku ze szczyptą soli. Po chwili dodajemy szpinak i dusimy na małym ogniu aż szpinak "zwiędnie". Do zawartości patelni dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem białym oraz gałką muszkatołową. Ciasto na pizzę rozciągamy palcami albo rozwałkowujemy, po czym przekładamy do blaszki. Dno posypujemy częścią żółtego sera, następnie nakładamy sos śmietanowo szpinakowy, pozostałą część żółtego sera, starty ser mozarella, kawałki wędzonego boczku oraz pomidora pokrojonego w kostkę. Całość lekko skrapiamy oliwą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 10-15 minut. Mozarella powinna się miejscami zarumienić, a ciasto wyraźnie podnieść.

Pierogi z mięsem oraz ziemniakami

Składniki na ciasto:

500g mąki pszennej,
woda, szczypta soli


Składniki na farsz:

250g mięsa mielonego wieprzowego,
300g ugotowanych ziemniaków,
1 cebula,
1 łyżeczka masła,
sól,
pieprz,
szczypta vegety,
szczypta pieprzu cayenne
łyżeczka oleju,
woda do gotowania,
1 łyżka soli

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z solą, dodajemy wodę, zagniatamy aż do uzyskania elastycznego ciasta. Ziemniaki rozbijamy tłuczkiem, mieszamy z mięsem, podsmażoną na maśle cebulką oraz przyprawami. W większym garnku zagotowujemy wodę z solą oraz olejem. W międzyczasie z ciasta wycinamy koła, nakładamy farsz, a następnie sklejamy i odkładamy na stolnicy wysypanej lekko mąką, tak aby pierogi się nie posklejały. Kiedy woda w garnku zagotuje się, wrzucamy pierogi na wrzątek, zmniejszamy ogień, lekko mieszamy i gotujemy pierogi przez kilka minut od wypłynięcia. Odcedzamy. Pierogi z mięsem dobrze smakują odsmażone na patelni, bądź gotowane jak powyżej z dodatkiem cebulki podsmażonej na masełku.




Schab pieczony w 40 minut

Składniki:
3-4 kotlety schabowe,
Przyprawy:
sól,
pieprz,
szczypta granulowanego czosnku,
szczypta suszonej cebuli,
przyprawa do mięsa wieprzowego Kamis,
szczypta chili,
1 łyżeczka oleju
Sos:
1 łyżka masła,
1/2 cebuli posiekanej,
2 łyżeczki mąki,
woda do podlania,
przyprawa do mięsa wieprzowego,
szczypta kakao,
pieprz mielony,
sos Worcestershire,
1/4 kostki rosołowej
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Mięso nacieramy przyprawami z dodatkiem oleju i przekładamy do naczynia wyłożonego folią aluminiową, którą otulamy mięso. Mięso wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie folię lekko rozchylamy, temperaturę zmniejszamy do 190 stopni i pieczemy przez 10 minut. Następnie, jeżeli sos wyparuje, całość podlewamy odrobiną wody i pieczemy przez kolejne 10 minut. Podajemy wraz z sosem.
Sos: W garnuszku na maśle podsmażamy cebulę, w międzyczasie dodając pokruszoną kostkę rosołową. Kiedy cebula się zeszkli, podlewamy wodą i dodajemy szczyptę przyprawy do mięsa wieprzowego, pieprz mielony oraz kilka kropli sosu Worcestershire do smaku. Całość gotujemy przez chwilę na małym ogniu. Pod koniec dodajemy kakao dla koloru.

Ryż smażony z kurczakiem i jajkiem

Składniki:

2 łyżki oleju sezamowego,
2 przeciśnięte ząbki czosnku,
1 mała posiekana cebulka,
1 starta na małych oczkach marchew,
kawałek posiekanego pora,
150g piersi z kurczaka,
60g ryżu,
sól,
pieprz,
odrobina świeżo startego imbiru,
1 łyżka sosu rybnego,
sos sojowy do smaku,
odrobina maggi,
1 rozmieszane jajko

Wykonanie:

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na oleju podsmażamy czosnek, marchewkę oraz cebulkę. Kiedy cebula się zeszkli na patelnię dodajemy kurczaka oraz imbir, całość oprószamy solą oraz pieprzem i smażymy. Ryż po ugotowaniu odcedzamy, a następnie dodajemy do zawartości patelni. Całość doprawiamy do smaku sosem rybnym oraz sojowym (opcjonalnie można jeszcze dodać maggi). Pod koniec smażenia dodajemy posiekanego pora, a następnie wlewamy jajko powoli mieszając całość, tak aby jajko zdążyło się ściąć.

Drugie śniadanie z kiwi i bananem

Składniki:

150g serka homogenizowanego waniliowego lub śmietankowego lekkiego,
1/2 banana,
1/2 kiwi,
2 łyżki pokruszonej granoli
opcjonalnie: kot domowy :)

Wykonanie:

Banana kroimy w plasterki, kiwi dzielimy na pół i również kroimy w plasterki. Następnie granolę dzielimy na 3 części: pierwszą wsypujemy do szklanki na dno, pokrywamy połową serka i dodajemy połowę pokrojonych bananów i kiwi. Na wierzch sypiemy drugą porcję granoli, ponownie wykładamy serek i układamy owoce wraz z pozostałą częścią granoli. Opcjonalnie śniadanie można zjeść w towarzystwie mruczącego kota, ułożonego na kolanach na kocu w pochmurny dzień :)

Zupa botwinkowa

Składniki:

2l bulionu drobiowego (na mięsie, nie z kostki!),
2 ugotowane starte marchewki,
1 duży pęczek botwinki,
3 średnie ziemniaki,
3 jajka ugotowane na twardo,
4 czubate łyżki śmietany 18-22%,
1 czubata łyżeczka mąki,
sól,
pieprz,
szczypta kwasku cytrynowego,
1 łyżeczka cukru,
majeranek

Wykonanie:

Bulion drobiowy zagotowujemy, wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy pokrojoną botwinkę - bez łodyg, krojąc w kostkę buraczki i liście w paseczki. Startą marchewkę dodajemy do zupy i gotujemy aż buraczki zmiękną. Pod koniec dodajemy ugotowane i pokrojone jajka. W miseczce mieszamy śmietanę z mąką, dodajemy łyżkę wazową zupy i szybko mieszamy, po czym dodajemy do zawartości garnka. Zupę doprawiamy do smaku przyprawami oraz cukrem.

Czebureki, czyli wschodnie smaki

Składniki:

3 szkl. mąki pszennej,
1 łyżka wódki,
duża szczypta soli,
1 łyżka stopionego masła lub oleju,
ok. 1,5szkl. wody
280g mięsa mielonego np. wołowego lub wieprzowo-wołowego,
1 duża posiekana cebula,
1 starty ząbek czosnku,
opcjonalnie odrobina majeranku,
sól,
pieprz
olej do smażenia,
masło do smażenia

Wykonanie:

Składniki na ciasto dokładnie wyrabiamy. Przekładamy do miski, nakrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 20 min, a najlepiej na przynajmniej 3 godziny.
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła i podsmażamy cebulę aż się zeszkli. Mięso przekładamy do miski i mieszamy dokładnie z cebulą, czosnkiem oraz przyprawami.
Schłodzone ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy na cienkie koła o średnicy około 15cm.
Na połowie każdego koła, pozostawiając margines, wykładamy porcję mięsa. Opcjonalnie można również dodać odrobinę startego sera. Następnie zakrywamy farsz drugą częścią ciasta, a brzegi zlepiamy, dociskając widelcem.
Na patelni rozgrzewamy olej (co najmniej 3 centymetry ponad dno patelni) i smażymy po 2 czebureki, aż ładnie się zarumienią z każdej ze stron.
Wyśmienicie smakują z dodatkiem sosu majonezowego lub czosnkowego.

chicken

SMAŻONY KURCZAK Z ROSOŁU Z SURÓWKĄ Z PORA

Składniki:

3 udka oraz 2 skrzydełka ugotowane w rosole,
1 duża cebula,
szczypta soli,
szczypta pieprzu,
łyżeczka mieszanki przypraw do kurczaka,
1/3 szkl. rosołu do podlania,
1 łyżka masła,
2 łyżeczki oleju

Surówka:


1 duży por,
1 małe jabłko,
1 marchewka,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
1 duża łyżka majonezu,
sól,
pieprz

Wykonanie:

Mięso z rosołu odcedzamy, delikatnie odcinamy kości i dzielimy mięso na mniejsze kąski. Cebulę kroimy w półtalarki. Na patelni rozgrzewamy masło z olejem i podsmażamy mięso, oprószając przyprawami. Kiedy mięso się zarumieni, dodajemy cebulę i smażymy na mniejszym ogniu co jakiś czas mieszając. Mięso podlewamy rosołem i dusimy przez kilka minut. Pora oczyszczamy i kroimy w półtalarki. Jabłko i marchew obieramy, a następnie ścieramy na tarce o małych oczkach i dodajemy do pora. Całość mieszamy z jogurtem, majonezem, solą oraz pieprzem. Obiad podajemy z puree z ziemniaków.

SUSHI:

Składniki- 24szt.:

filet łososia bez skóry z grubszej części - 350g,

2 łyżki tempury,
odrobina lodowatej wody,
opakowanie serka Philadelphia bądź innego kremowego serka tego typu,
ogórek zielony pokrojony w cienki paski (tylko zewnętrzna część bez miąższu),
por pokrojony w cienkie i długie paseczki,
tykwa marynowana,
1/2 dojrzałego awokado,
2-3 liście sałaty karbowanej
odmierzane wg skali miarki: 150ml ryżu,
200ml wody,
1 łyżka sosu do ryżu

Dodatkowo:


imbir marynowany,
wasabi,
sos sojowy,
3 arkusze nori,
mata bambusowa do zwijania,
opcjonalnie sos teriyaki,
sezam

Wykonanie:

W pierwszej kolejności dokładnie płuczemy ryż do sushi aż woda stanie się przezroczysta. Następnie przekładamy ryż do garnka, zalewamy wodą, przykrywamy pokrywką i gotujemy na naprawdę małym ogniu 15-20 minut, często mieszając. Uważamy aby ryżu nie przypalić! Po tym czasie odstawiamy ryż po przykryciem na kilka minut. Na koniec ryż mieszamy z sosem do ryżu i odstawiamy do przestygnięcia. Łososia przygotowujemy do obsmażenia: delikatnie odcinamy ewentualne ości, jak najbliżej nich aby nie marnować ryby. Ciemne fragmenty również odcinamy - do smażenia używamy wyłącznie ładnego fragmentu łososia. Tak przygotowaną rybkę dzielimy na 6 słupków, które maczamy w tempurze połączonej z lodowatą wodą - masa powinna mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. W garnuszku rozgrzewamy olej i wrzucamy kawałki łososia. Smażymy w głębokim oleju aż ciasto pokrywające łososia ładnie się zarumieni. Wykładamy na papier ręcznikowy. Na macie bambusowej układamy arkusz nori (błyszczącą stroną do spodu). Ryż dzielimy na 3 części. Aby móc wyłożyć porcję ryżu na nori, przygotowujemy sobie miseczkę z wodą, w której uprzednio moczymy dłonie i tak za każdym razem kiedy będzie tego wymagać sytuacja. Arkusz nori wypełniamy cienką warstwą ryżu zaczynając od dołu kierując się ku górze - od góry pozostawiamy około 2 - centymetrowy margines. Na środku wyłożonego ryżu od lewej do prawej, bądź od prawej do lewej strony smarujemy cieniutką warstwą pasek wasabi - dosłownie jak mgiełką. Wzdłuż tej linii wykładamy 2 słupki łososia w tempurze, paski ogórka, paski pora, paski awokado, tykwę marynowaną oraz serek Philadelphia. Całość przykrywamy 3 centymetrowym kawałkiem karbowanej sałaty. I teraz: zaczynając od dołu zaciskamy matą z nori zawartość wyłożoną na środku - dzięki temu częściowo zamykamy rolkę. Następnie moczymy wodą pozostawiony margines i zwijamy do końca rolkę. Podobnie czynimy z pozostałymi arkuszami nori. Na końcu każdą rolkę dzielimy na 8 części. Na talerzu, desce wykładamy nasze sushi i podajemy je z marynowanym imbirem oraz wasabi. Sushi serwujemy z dodatkiem sosu sojowego.



GROCHÓWKA:

Składniki:

Bulion:

400g wędzonych żeberek,
kawałek udka,
2 marchewki,
1 duża pietruszka,
1/2 selera z nacią,
1 płaska łyżka soli,
2 liście laurowe,
4 ziela angielskie,
około 2l wody

Dodatkowo:

1 pętko kiełbasy cienkiej (u mnie podwawelska),
4 centymetrowe plastry wędzonego boczku,
1 łyżka pokrojonej w drobną kostkę słoniny,
1 cebula,
1 łyżka majeranku,
1 ząbek czosnku,
1 czubata łyżeczka mąki;
4 -5 średnich ziemniaków,
1 łyżka vegety,
świeżo mielony pieprz,
majeranek
250g łuskanego grochu

Wykonanie:

Groch przekładamy do miski, zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy tak na 1-2 godzin. Dzięki temu czas gotowania znacznie się skróci. Bulion gotujemy z podanych wyżej składników, po około 1h wyjmujemy warzywa, które następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do gotującego się bulionu dodajemy groch. Na patelni podsmażamy pokrojoną słoninę, boczek w słupkach oraz kiełbasę w półplasterkach. Kiedy zawartość patelni wyraźnie zrumienieje, dodajemy posiekaną cebulę oraz drobno starty czosnek. Mieszamy i smażymy aż cebula ładnie się zeszkli, pod koniec dodajemy łyżkę majeranku. Całość oprószamy mąką, mieszamy, podlewamy bulionem i dodajemy do zawartości garnka. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i również dodajemy do zupy. Całość gotujemy aż do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie. Doprawiamy vegetą, świeżo zmielonym pieprzem oraz dodatkową porcją majeranku.


PAELLA Z OWOCAMI MORZA:

Składniki:

250g owoców morza (u mnie mrożone),
150g krewetek,
600ml bulionu rybnego (z dodatkiem sosu rybnego i ostrygowego),
140g ryżu,
3 małe papryki: żółta, czerwona i zielona,
2 sparzone pomidory,
2 ząbki czosnku,
1 cebula,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
130ml białego wina (miałam francuskie półsłodkie),
papryka słodka mielona,
sól,
pieprz,
szczypta chili,
sos ostrygowy,
sos sojowy,
sok z cytryny,
szczypiorek,
2 łyżki oliwy

Wykonanie:

Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy krewetki aż się zarumienią. Zdejmujemy je z ognia. Na patelnię dodajemy pokrojoną w kostkę, najlepiej drobną, choć u mnie na szybko była grubsza, po czym podsmażamy przez kilka minut na patelni. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek. Przez chwilkę podsmażamy i dodajemy do zawartości patelni obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Całość przez chwilę dusimy. Dodajemy koncentrat oraz słodką paprykę, chili, szczyptę soli oraz pieprz i mieszamy. Podlewamy winem i odparowujemy aż zawartość patelni zmniejszy swoją objętość. Wlewamy bulion. Na patelnię dodajemy ryż, mieszamy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 8 minut. Nie mieszamy! Następnie na wierzchu wykładamy owoce morza oraz wcześniej podsmażone krewetki, ponownie przykrywamy i dusimy 5-8 minut. Wyłączamy ogień i pozostawiamy paellę pod przykryciem na 3 minuty. Po tym czasie odkrywamy - zawartość powinna napęcznieć. Doprawiamy do smaku sosem sojowym oraz sokiem z cytryny, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i podajemy póki ciepłe!


KREMOWE TAGLIATELLE Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ:

Składniki (na 2 porcje):

2 porcje makaronu tagliatelle,
2-3 plastry szynki parmeńskiej,
150 ml śmietanki 30%,
30g kremowego serka topionego,
1/2 szkl. startego twardego serka dojrzewającego,
2 ząbki czosnku,
oliwa z oliwek,
łyżeczka masła,
sól,
pieprz

Wykonanie:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni na odrobinie oliwy podsmażamy posiekany czosnek. Następnie dodajemy masło, serek kremowy oraz starty ser dojrzewający, lekko mieszamy, dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku. Gotujemy przez chwilę, dodając do sosu odrobinę wody z gotującego się makaronu. Makaron po ugotowaniu odcedzamy, przekładamy do przygotowanego sosu i mieszamy. Na talerze wykładamy makaron z sosem, na którym kolejno kładziemy porwaną szynkę parmeńską, a całość posypujemy startym serem. Makaron skrapiamy oliwą z oliwek.

Przepisy prezentowane na Naszej stronie są dodawane dzięki uprzejmości www.maxymonium.pl